Stötta ditt barns utveckling - läs Lekakademins blogg om barn

Skolstart 2025: goda råd till föräldrar
16 juni 2025

Skolstart 2025: goda råd till föräldrar

Är det dags för ditt lilla förskolebarn att börja gå i skolan? Kanske känns avståndet till ditt barn då plötsligt aningen större.

I det här blogginlägget kan du läsa om hur lätt du kan göra ditt barns skolstart ännu bättre och samtidigt kan känna dig lite närmare ditt barn.

Strandväskan: Kom-ihåg-lista för strandutflykter med barn
12 juni 2025

Strandväskan: Kom-ihåg-lista för strandutflykter med barn

Här får du en jättebra packlista och inspiration till vad som är smart att ha med sig på strandutflykter med ditt barn - alltifrån parasoller och hinkar till plåster och snacks. Du får även våra bästa tips om vad du ska göra om ditt barn kommit för nära en brännmanet.

Häng med och läs Lektanten och 5-barnsmamman Kristinas bästa råd om att packa strandväskan rätt.

25 sommarlovsaktiviteter barn älskar
4 juni 2025

25 sommarlovsaktiviteter barn älskar

Sommarlovet betyder långa, lata dagar då barnen är med och bestämmer tempot. Få inspiration till vad ni ska hitta på i Lekakademins sommarbingo.

Vi ger 25 idéer om trevliga aktiviteter som kan bli härliga sommarminnen för både barn och vuxna.

3 goda råd: Så skyddar du ditt barn utan att överbeskydda
22 maj 2025

3 goda råd: Så skyddar du ditt barn utan att överbeskydda

Vi vuxna vill gärna undvika att barnen slår sig och gör sig illa. Därför skapar vi regler och håller koll. Men omsorgen blir lätt överbeskyddande, och detta är faktiskt också skadligt. Läs vidare och lär dig hitta balans och lugn, så att du kan skydda ditt barn utan att överbeskydda.
Solkräm hack med ansiktsfärg
8 maj 2025

Här är det bästa solkrämshacket för att smörja in känsliga barn

Är sommaren och solen förknippade med trotsiga barn och frustrerade föräldrar på grund av en daglig kamp för att lyckas täcka huden ordentligt med faktor 30? Få då världens bästa solkrämshack här.

Mer lek i trädgården
17 april 2025

Så här inreder du trädgården för lek

Barn vill oftast vara där vi är och det gäller förstås även trädgården. Här har vi samlat våra bästa tips om hur du inreder för barns lek i trädgården - och kaffe till dig i solen
Lekar som lugnar ditt barn via andningen
4 april 2025

Lekar som lugnar ditt barn via andningen

Läs vidare och upptäck varför andningen gör så mycket gott – och hur du genom lek kan hjälpa ditt barn att lära sig reglera sitt nervsystem.
Underhåll springcykeln och sparkcykeln med ditt barn
Upptäck universum: En guide till teleskop för barn
14 mars 2025

Upptäck universum: En guide till teleskop för barn

Ett teleskop ger möjlighet för fascinerande stjärnskådning och utforskning av rymden och kan ge både barn och vuxna en ny förståelse för astronomi. Men hur fungerar egentligen ett teleskop, och är högre förstoring alltid bättre? Vilket av våra teleskop för barn passar bäst för era behov, och hur ställer man in skärpan på ett teleskop?

Lär mer om teleskop för barn i vår guide.

3 sorters kurragömma för barn i alla åldrar
6 mars 2025

3 sorters kurragömma för barn i alla åldrar

Du känner säkert igen det stora leendet som sprider sig på små barns ansikten när du håller händerna för ögonen och plötsligt tar bort dem igen. Just den här leken visar att det där med att något göms och sen hittas är en spännande och rolig upplevelse – och så fortsätter det att vara hela livet. Kurragömma i olika tappningar är självklara favoriter bland barn i alla åldrar, och även vuxna kan vara med. Leken funkar både inomhus och utomhus, i ljus och mörker, och med stora och små grupper. I det här inlägget hyllar vi klassisk kurragömma och ger dig 3 andra sätt att leka kurragömma, som du kanske inte känner till sedan tidigare.
Lägger påskharen påskägg?
3 mars 2025

Lägger påskharen påskägg?

Barn är inte alltid så lätta att lura. Det händer att du som förälder får en fråga som "Varför lägger påskharen ägg?" Eller vad har påskharen och ägg överhuvudtaget med varandra att göra?

Plötsligt så står du där - avslöjad som en biologi-analfabet som inte har skuggan av en aning om varför du i decennier har vidarefört idén om att en hare gömmer chokladägg i trädgården.

Vill du ha en väldigt förnuftig förklaring på var påskharen kommer ifrån, varför den lägger eller gömmer påskägg och om det egentligen är en kanin eller en hare så följ med i den här bloggen där vi lektanter förklarar det hela.

Öva sociala kompetenser inför Halloween
7 oktober 2024

Bli bra på svåra Halloween-situationer: 12 gratis quiz-kort

Halloween skapar möten mellan barn och många olika slags hem under lite ovanliga former. Det kan vara en socialt utmanande situation som både du och ditt barn kan hantera bäst om ni är lite förberedda. Använd våra 12 situationskort för att öva era sociala kompetenser inför Halloween med en rolig rollek eller frågesport och få stora chanser att få en härlig, läskig kväll.

Kul Halloween med en liten insats
30 september 2024

En fruktansvärt enkel Halloween

Ser du fram emot att fira Halloween 2024? Om du vill behålla fokus på leken och undvika att dina ambitioner springer iväg med dig, läs vidare. Du behöver bara 3 saker för att ge ditt barn och alla barn på gatan en härligt ohygglig Halloween. Ha en lekfull Halloween!

Så här inreder du ditt barns kreativa oas
25 september 2024

Så här inreder du ditt barns kreativa oas

Är det svårt att hitta lugnet när ni alla kommer hem på eftermiddagen? Få de bästa tipsen för att inreda en kreativ oas från inredare, mamma och pedagog Lærke Gerner Thomsen här. Med hennes hjälp kan du i lugn och ro vara kreativ med ditt eller dina barn och skapa en fin, kreativ plats även i ett mindre hem. Läs vidare här.

Rädd för spindlar
15 augusti 2024

Hjälp ditt barn sluta vara rädd för spindlar

Högsäsongen för spindlar är på hösten, men vi ser även många på sommaren, när vi ofta har fönster och dörrar öppna ut mot värmen. Om ditt barn är rädd för spindlar så läs våra tips om hur du kan hjälpa ditt barn att komma över sin rädsla för spindlar här i bloggen Klok på lek.

Pojke som har svårt för att tala rent
27 maj 2024

Varför har mitt barn svårigheter med att prata?

Vad är munmotorik och kan det hjälpa mitt barn att lära sig prata? När ska jag oroa mig för mitt barns talutveckling och vad är en logoped? I detta inlägg presenterar lektant Kristina både en ny medlem i vår expertpanel, den norska logopeden Irene van Slooten, och ett nytt inlägg för dig som vill ha fakta om talsvårigheter, språkstimulering, munmotorik, utmaningar med att prata tydligt och stamma. I inlägget hittar du även många förslag på aktiviteter och leksaker som kan hjälpa dig med att hjälpa ditt barn prata tydligare.

Grönare val: Så jobbar Lekakademin med hållbarhet
23 april 2024

Grönare val: Så jobbar Lekakademin med hållbarhet

Lekakademins hållbarhetsstrategi Grönare val har som syfte att göra det enkelt för dig att välja mer hållbara leksaker. Läs mer här.
Vad har skolbarn behov av på eftermiddagen?
15 april 2024

Vad har ditt skolbarn behov av efter skola och fritids?

Vilken eftermiddagsstrategi använder du för att få ditt barn att varva ner efter en lång dag i skola och fritids – och vad gör egentligen fritidsaktiviteter, skärmtid eller lekträffar för ditt barns välmående? Se om du kan hitta din egen strategi bland de 5 olika i det här inlägget och få arbetsterapeut Ann Helenes bästa tips om hur du kan möta ditt barns behov på ett omtänksamt sätt och skapa balans.

Så här använder vi på Lekakademin AI
10 april 2024

Så här använder vi på Lekakademin AI

På den här sidan kan du läsa om vår AI-strategi. Det handlar om hur vi använder robotar på Lekakademin. Vi har alltid strävat efter att berätta ärligt, autentiskt och korrekt om värdet av leksaker för ditt barn, och om deras egenskaper i förhållande till hållbarhet. Detsamma gör vi när det gäller robotar och artificiell intelligens.

Hjälp mot motorisk oro hos bebisar: Balans, rörelse och beröring
8 april 2024

Hjälp mot motorisk oro hos bebisar: Balans, rörelse och beröring

Många föräldrar är osäkra på om deras bebis är ovanligt rastlös. Den lilla kroppen vrider och vänder sig, sparkar ut och vägrar bli lugn inne i vagnen.

Oroliga dagar ersätts av oroliga nätter, och då blir man extra bekymrad som nybliven förälder. Är det något fel? Hur mycket ska min bebis röra sig?

I det här inlägget berättar Lekakademins bebis-viskare Ann Helene,  arbetsterapeut och ägare av Sanselab.dk, om att motorisk rastlöshet är en helt normal del av en bebis utveckling. Du kommer även att få goda råd om hur du kan hjälpa ditt barn med att självreglera sina behov av sensoriskt stimulerande rörelser.